Sıfır Atık Nedir?

Hakkımızda

Sıfır Atık, israfı önlemeyi, kaynakların etkin kullanımını sağlamayı, atık oluşumunun nedenlerini değerlendirerek oluşumunu engellemeyi veya en aza indirmeyi, atık oluştuğunda ise kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümünü sağlamayı amaçlayan bir atık yönetim felsefesi ve aynı zamanda ulaşılması gereken bir hedef olarak tanımlanır.

Sıfır atık, tüketim ve üretim alışkanlıklarının değişmesi yoluyla atık oluşumunu önleme ve kaçınılmaz bir şekilde oluşan atıkları yapılarına göre değerlendirerek tekrar ekonomik zincire dâhil ederek onlardan istifade etmeyi öngören bir yaklaşımdır.

Bu yönüyle sıfır atık, oluşan atıkları yönetmenin çok ötesinde bir yaşam kültürü; alışkanlıklarımızı, yaşam tarzlarımızı gözden geçirme, yenileme gibi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla sıfır atık, sadece ülkemizde veya bir bölgede değil dünyamızın ihtiyaç duyduğu bir yaklaşım olarak değerlendirilmelidir.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;

  • Verimliliğin artması,

  • Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,

  • İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,

  • Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,

  • Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,

  • Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

Yılda 31.000.000 Ton Atık İle Ne Kazanılır?

Yılda 31.000.000 Ton Atık İle Ne Kazanılır? Yılda 31.000.000 Ton Atık İle Ne Kazanılır?