Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Expo City Dubai'de düzenlenen "Yeşil Bir Gelecek İçin İklim Görüşmeleri" programına katılarak iklim elçisi gençlerle buluştu.
"Gönüllülük yaygınlaştıkça bireycilik azalacak"
Konuşmasında çevre sorunlarının farklı coğrafyalarda tartışılarak çözümler aranmasının önemine vurgu yapan Emine Erdoğan, “Gönüllülük yaygınlaştıkça, bireyciliğin azalmasını, insanlığın aslında tek bir aile, dünyanın ise ortak evimiz olduğunun fark edilmesini umut ediyorum. Böylelikle kalplerin şifa ve sükûn bulacağına inanıyorum” dedi.
"Çocuklarımız donanımlı olursa dünyanın sorunlarını aşacaklar"
Türkiye'de yeni nesillerin "iklim gönüllüsü" olarak yetişmesi amacıyla hayata geçirilen "İklim Elçileri Projesi"ne değinen Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı ile geliştirilen "İklim Değişikliği Eylem Planı"nın önemini vurguladı. Çocukların çevre bilinci kazanarak ailelerini ve toplumu aydınlatacaklarını ifade eden Emine Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:
“Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için 'İklim Değişikliği Atölyeleri' kuruyoruz. Terminolojiyi, her yaş ve eğitim düzeyi için anlaşılır kılmak amacıyla 'Çevre ve İklim Değişikliği Sözlüğü' hazırlıyoruz. Tüm öğrencilerimizin erişimine açtığımız 'Sürdürülebilir Dünya Alanı', 200'ü aşkın farklı türde video, oyun, etkileşimli içerik ve görsel barındırıyor. Çocuklarımızı ne kadar donanımlı yetiştirirsek içinde yaşayacakları dünyanın sorunlarını aşmakta o kadar güçlü olacaklarına inanıyorum.”
Sıfır Atık Hareketi ve Küresel Hedefler
Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi’nin gönüllülerin desteğiyle büyüdüğünü belirterek, “2017 yılında başlattığım ve doğaya bertaraf edemeyeceği atıklar bırakmamayı hedefleyen Sıfır Atık Projesi, aslında gönüllülerin omuzlarında yükselen bir harekettir. Projemiz, ülke genelinde benimsendikçe, geri dönüşüm oranını yüzde 13'ten yüzde 30'lara yükseltmek ve 3,5 milyar doları ekonomiye kazandırmak mümkün oldu” dedi.
Erdoğan, Sıfır Atık hareketinin BM ile iş birliği içinde küresel bir girişime dönüştüğünü ve 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edildiğini hatırlatarak, başkanlığını yürüttüğü “Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu”nun bu uygulamayı yaygınlaştırmayı hedeflediğini ifade etti.
"İklim mülteciliğiyle sınanacak bir dünya bırakmamalıyız"
Plastik atıkların denizlerde oluşturduğu kirliliğe ve iklim krizinin derinleşen etkilerine dikkat çeken Emine Erdoğan, “Hepimiz, gelecek nesillere, iklim mülteciliği ile sınanacakları bir dünyayı miras bırakmaya hakkımız olmadığının bilincindeyiz. Dünya genelinde aktif iklim gönüllüsü sayısı arttıkça, sesimizi daha çok duyuracağımıza ve somut kazanımlarımızın artacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.
Gazze ve Adil İklim Eylemi Çağrısı
Konuşmasının sonunda Gazze’deki insani krizlere de değinen Emine Erdoğan, “Başta Afrika olmak üzere, Asya ve Latin Amerika'yı da bu evrensel mücadeleye ikna etmek için adil bir iklim eylem planını hayata geçirmek kaçınılmazdır. Gelecek kuşaklara yeniden soykırımla lekelenmiş bir dünyayı miras bırakmaya da hakkımız olmadığını ifade etmek istiyorum. Gazze’de her 10 dakikada bir çocuk katledilirken, nesiller arası adalet çağrımız vicdanlarda karşılık bulabilir mi?” dedi.
Dubai'deki Sergi ve Etkinlikler
Program kapsamında Türkiye Pavilyonu’nda düzenlenen sergiyi gezen Emine Erdoğan, nesli tükenmekte olan yaban kuşlarından esinlenilerek atık metallerle yapılan heykelleri inceledi ve ebru sanatı icrasını izledi. Ayrıca Malezya Kraliçesi Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ve Surinam Devlet Başkanı Chan Santokhi’nin eşi Mellisa Santokhi-Seenacherry ile Malezya Pavilyonu’nu ziyaret etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Standı Ziyareti
Emine Erdoğan, COP28 kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından açılan stantta, Türkiye'nin “Yeşil Kalkınma Devrimi” ve “Sıfır Atık Yolculuğu” temalı kitaplarını inceledi. Ziyaretçiler, “https://zerowastecommitment.com” adresi üzerinden Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'na imza atarak destek verdi.