Cenevre'de "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" paneli düzenlendi

02 Haz 2024

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliği, UNEP ve BM-Habitat ortaklığıyla "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" başlıklı bir panel gerçekleştirdi.

İsviçre'de, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen panelde, AK Parti Erzurum Milletvekili Fatma Öncü, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, Türkiye'nin BM Cenevre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, DTÖ Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alpaslan Acarsoy, BM-Habitat Direktörü Graham Alabaster ve UNEP Avrupa Direktörü Arnold Kreilhuber gibi önemli isimler hazır bulundu.

Emine Erdoğan’dan video mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, panele çevrim içi gönderdiği video mesajında, sıfır atık yaklaşımının yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı. Emine Erdoğan, “Değerli 13 üyeden oluşan Danışma Kurulu kapsamındaki çalışmalarımız, iyi uygulamaların paylaşılması başta olmak üzere sıfır atık yaklaşımının yaygınlaştırılması çerçevesinde yoğun bir şekilde devam ediyor,” dedi.

Ayrıca BM Sıfır Atık Kararı’yla ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nün, çevre gönüllüleri için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Erdoğan, etkinliğe katkı sunan tüm diplomatik misyonlara teşekkür etti.

Büyükelçi Begeç’ten Türkiye’nin sıfır atık başarıları

Türkiye’nin BM Cenevre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Emine Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin sıfır atık konusunda uluslararası bir örnek haline geldiğini ifade etti. Begeç, “Projemiz sayesinde 6 milyon ton sera gazı emisyonu önlendi, geri dönüşüm yoluyla ülke ekonomisine 6 milyar dolar kazandırıldı ve 60 milyon ton atık geri dönüştürüldü,” dedi.

Begeç, sıfır atık geri kazanım oranının 2035 yılına kadar yüzde 60’a çıkarılmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

UNEP ve BM-Habitat’tan övgüler

UNEP Avrupa Direktörü Arnold Kreilhuber, “Atık kirliliği, hem sağlığımızı tehdit ediyor hem de ekonomik refahı engelliyor,” diyerek sıfır atık hedefinin önemine vurgu yaptı. Kreilhuber, “Türkiye, özellikle Emine Erdoğan liderliğinde sıfır atık konusunda öncü bir rol üstlenmiştir,” ifadelerini kullandı.

BM-Habitat Cenevre Ofisi Direktörü Graham Alabaster ise sıfır atık yaklaşımının hava kirliliği ve hastalık gibi birçok sorunu çözmekte önemli bir yöntem olduğunu belirtti.

COP29’a doğru sıfır atık vurgusu

Bu yıl BM İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) ev sahipliği yapacak Azerbaycan’ın BM Cenevre Daimi Temsilci Yardımcısı Dilara Abdullayeva, etkinlikte sıfır atık girişimlerine yönelik bilgi paylaşımında bulundu ve COP29 çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Sıfır Atık Projesi: Küresel bir dönüşüm modeli

Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi, Türkiye'de atık yönetiminde bir devrim niteliği taşıyor. 2019 yılında yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği, ülke çapında sıfır atık sisteminin uygulanmasını sağlamayı hedefliyor.

Sıfır Atık Günü, BM Genel Kurulu'nun 2022 yılında aldığı kararla ilan edildi ve bu kapsamda uluslararası düzeyde pek çok etkinlik düzenlenmeye devam ediyor.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)