Karadeniz’de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Bükreş) Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Karadeniz’e kıyısı olan altı ülkenin temsilcileri tarafından imzalanmıştır. Adı geçen sözleşmeye istinaden Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı 31 Ekim 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş olan Taraf Ülkeler Toplantısı’nda ise 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edilmiştir.
Bu tarihten itibaren Uluslararası Karadeniz Günü hem ulusal hem de bölgesel bir faaliyet olarak Karadeniz’in korunması konusunda kamuoyunda bir farkındalık yaratma amacıyla kutlanmaktadır. Yapılan bu kutlamalar çerçevesinde her ülkeden Karadeniz korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için çaba sarfeden ve emek harcayan bir kişiye kutlamalar çerçevesinde “Karadeniz Madalyası” verilmektedir.
Bu yıl uluslararası kutlamalar ve madalya töreni 31 Ekim 2018 tarihinde İstanbul İli Şile İlçesinde gerçekleştirilmiştir. Kutlamalar çerçevesinde, Karadeniz’e kıyısı olan ülke temsilcileri ve bilim adamları Karadeniz’in korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için bir araya gelmişleridir.
Kutlamalara Türkiye’nin Karadeniz Komisyoneri sıfatıyla Bakan yardımcımız Sn. Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR’ da iştirak etmiş ve bir açılış konuşması yapmışlardır. Sn. Müsteşarımız konuşmalarında; Karadeniz’e Kıyısı olan ülkeler arasında işbirliğinin arttırılmasının önemini vurgulamış, Karadeniz’in korunması ile ilgili çalışmalar kapsamında Karadeniz Komisyonunun uluslararası kuruluşlar ve Barselona Sözleşmesi/Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası ile yaptığı işbirliklerinin de çalışmalara katkı sağladığını ifade ederek bu işbirliğinin en güzel örneğinin Karadeniz için Bölgesel Deniz Çöpleri Eylem Planı ve Deniz Çöpü İzleme Kılavuzu Dokümanı çalışmaları olduğunu belirtmiştir.
Sn BİRPINAR konuşmalarında; Bu çalışmanın tamamlanması ile hem bölgesel deniz sözleşmeleri arasındaki işbirliğinin iyi bir örneğinin sergilenmiş olacağını hem de artık küresel bir çevresel sorun haline gelen deniz çöpleri ile mücadele konusunda Karadeniz Ülkelerinin kararlığının ortaya konulmuş olacağını ifade ederek Türkiye’nin Karadeniz’e verdiği önemin altını çizerek, Karadeniz’in korunması için bölgesel işbirliğinin yanı sıra, ulusal anlamda gerçekleştirilen çalışmaların ve alınan tedbirlerin önemine de değinmiş ve Ülke olarak bundan sonra da elimizden geleni yapacağımızı vurgulamıştır.
Kutlamalar çerçevesinde Karadeniz’in korunması için yaptığı çalışmalar ve verdiği katkılardan dolayı Türkiye’den Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ nden Prof. Dr. Leven BAT’ a Karadeniz Madalyası Ödülü törenle verilmiştir.
Etkinlik kapsamında farkındalığın arttırılması ve bilinçlendirme faaliyeti maksadıyla Şile İlçesi Ayazma Plajında öğrencilerle birlikte deniz çöpleri temizlik faaliyeti ve sıfır atık uygulamasının yaygınlaştırılması etkinliği gerçekleştirilmiştir. Ayazma Plajında düzenlenen kutlamalar çerçevesinde özellikle çocuklar ve gençler ile bir araya gelinerek onlara denizin korunması ile ilgili bilgiler verilmiş ve ortak kıyı temizleme aktiviteleri yapılmıştır.
Ayazma Plajında öğrencilerle birlikte sıfır atık uygulamasının yaygınlaştırılması kapsamında, ayrı toplanan değerlendirilebilir atıklar kumbaralara ayrı ayrı atılmış, organik atıklardan kompost makinasında kompost üretilmiştir. Ayrıca çocuklarla birlikte saksılardaki çiçekler kompost ile beslenerek bitkilerin verimli bir şekilde büyümesine katkı sağlanmıştır. Çocuklarla gerçekleştirilen etkinlikte 6 ton değerlendirilebilir atık toplanmış, 17 ağaç kurtarılmış, 49 varil petrol ve 2,5 ton hammadde tasarrufu sağlanmıştır.