BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gelin, bugün atığın yıkıcı çarkından kurtulmayı taahhüt edelim." çağrısında bulundu.
New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” etkinliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın sıfır atık konusundaki öncü rolü dikkat çekti. Etkinlik, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği, UNEP ve BM-Habitat iş birliğinde gerçekleştirildi.
Emine Erdoğan’dan mesaj
Emine Erdoğan, etkinlikte katılımcılara gönderdiği video mesajında, sıfır atık yaklaşımının yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı. “Değerli 13 üyeden oluşan Danışma Kurulu kapsamındaki çalışmalarımız, sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması çerçevesinde yoğun bir şekilde devam ediyor,” diyen Emine Erdoğan, “Sıfır Atık Günü, dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmak için önemli bir fırsattır,” ifadelerini kullandı.
Emine Erdoğan, BM-Habitat ve UNEP gibi kuruluşların iş birliğinde düzenlenen etkinliklerin önemine dikkat çekerek, dünya genelindeki diplomatik misyonların bu konudaki katkılarından ötürü teşekkür etti.
BM Genel Sekreteri’nden çağrı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, gönderdiği video mesajda, “Gezegenimiz her yıl çöplük yığınına boğuluyor. Aşırı tüketim insanlığı ve çevremizi yok ediyor,” ifadelerini kullanarak, atığın çevresel, ekonomik ve sağlık üzerindeki yıkıcı etkilerine değindi. Türkiye ve Emine Erdoğan’a sıfır atık konusundaki vizyon ve liderlikleri için teşekkür eden Guterres, “Bugün, atığın yıkıcı çarkından kurtulmaya taahhüt edelim,” dedi.
Türkiye’nin öncü rolü
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, Türkiye’nin Emine Erdoğan’ın liderliğinde 2017’de başlattığı Sıfır Atık Hareketi’nin uluslararası alandaki etkilerinden bahsetti. Önal, BM Genel Kurulu’nun 2022’de oy birliğiyle kabul ettiği Sıfır Atık Kararı'nın önemine dikkat çekerek, bu karar doğrultusunda BM Yüksek Düzeyli Danışma Kurulu’nun kurulduğunu ve ilk toplantının İstanbul’da gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Önal, sıfır atık ilkelerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. “Sıfır atık vizyonunu benimsemek, çevre, ekonomi ve toplum sorunlarıyla mücadelede önemli bir adımdır,” diyen Önal, bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini ifade etti.
Sıfır atıkta küresel iş birliği
Etkinliğin moderatörlüğünü yapan UNEP New York Ofisi Direktörü Jamil Ahmad, atık kirliliğinin iklim krizinin ana tetikleyicilerinden biri olduğuna dikkat çekti. BM 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis ise Türkiye’nin sıfır atık girişimlerini övgüyle karşılayarak, “2050’de okyanuslarımızda balıklardan çok plastik olacak,” uyarısında bulundu.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen ise, “Daha iyi bir geleceğe yönelik şansımızı çöpe atıyoruz,” diyerek, insanlığın doğanın atık yaratmama ilkesinden ilham alması gerektiğini belirtti.
BM Habitat İcra Direktör Vekili Michal Mlynar da Türkiye’nin BM Genel Kurulu’nda alınan Sıfır Atık Kararı'ndaki liderliğini takdir ederek, bu girişimin örnek teşkil ettiğini ifade etti.
Gençlik ve toplumsal katılım vurgusu
Kimyasallar ve Atıklar Gençlik Platformu Temsilcisi Shannon Lisa, gençlerin sıfır atık konusundaki çözüm önerilerine dikkat çekerek, “Gençlerin liderliğinde ilerlersek, dünya liderleri onları takip eder,” dedi.
Etkinlikte ayrıca Pakistan, Tacikistan, Azerbaycan, Surinam, Özbekistan, Avrupa Birliği, Singapur, Sierra Leone ve Katar’dan üst düzey katılımcılar, Türkiye’nin sıfır atık girişimlerini desteklediklerini belirtti.