Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinin girişimi ve BM'nin Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde "Uluslararası Sıfır Atık Günü" kapsamında bir panel düzenlendi.
FAO'nun Roma'daki genel merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, FAO Gıda Sistemleri ve Gıda Güvenliği Bölümü Direktör Yardımcısı Divine Nganje Njie ve Dünya Gıda Programı (WFP) Tedarik Zinciri Uzmanı Aino Partanen yer aldı. FAO Başekonomisti Maximo Torero ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanı Şule Bektaş ise panele video bağlantısıyla katıldı.
Emine Erdoğan'dan video mesaj
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ne özel bir video mesaj gönderdi.
Mesajında “Sıfır Atık” yaklaşımının önemine dikkat çeken Emine Erdoğan, “Değerli 13 üyeden oluşan Danışma Kurulu kapsamındaki çalışmalarımız, iyi uygulamaların paylaşılması başta olmak üzere, Sıfır Atık yaklaşımının yaygınlaştırılması çerçevesinde yoğun bir şekilde devam ediyor,” dedi. Ayrıca Emine Erdoğan, bu özel günün, çevre gönüllüleri için önemli bir fırsat olduğuna değinerek, dünyanın dört bir yanındaki tüm diplomatik temsilciliklere katkılarından ötürü teşekkür etti.
Büyükelçi Gücük’ten önemli açıklamalar
Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, konuşmasında dünya genelinde ortaya çıkan milyarlarca ton atığın çevresel etkilerine dikkat çekerek, “Sıfır atık yalnızca çöp miktarını azaltmakla ilgili değil; aynı zamanda tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmekle de ilgilidir. Doğal kaynakları koruyarak ekosistem üzerindeki zararlı etkileri azaltıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Gücük, Türkiye'de sıfır atık eğitimi alan 21 milyon kişi olduğunu, bu çabalarla 5,9 milyon ton sera gazı emisyonunun önlendiğini belirtti. Ayrıca, 185 bina ve kampüste sıfır atık yönetim sistemine geçildiğini sözlerine ekledi.
FAO ve WFP yetkililerinden görüşler
FAO Gıda Sistemleri ve Gıda Güvenliği Bölümü Direktör Yardımcısı Divine Nganje Njie, 30 Mart tarihinin BM tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Njie, bu özel günün, sürdürülebilir tüketim ve üretim modellerine yönelik farkındalığı artırmayı amaçladığını ifade etti.
Dünya Gıda Programı (WFP) Tedarik Zinciri Uzmanı Aino Partanen ise, atık geri dönüşümünün WFP'nin öncelikli çalışma alanlarından biri olduğunu söyledi ve sürdürülebilirlik stratejilerini paylaştı.
Sıfır Atık Projesi ve BM Genel Kurulu Kararı
Türkiye’nin öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi, 2017’den bu yana atıkları kontrol altına almayı ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda temiz bir gelecek sağlamayı hedefliyor. 2019 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile bu anlayış ülke çapında yaygınlaştırıldı.
BM Genel Kurulunda, 14 Aralık 2022 tarihinde Türkiye’nin ana sunuculuğunda kabul edilen sıfır atık kararıyla, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi. Bu kapsamda, yerel ve ulusal girişimleri desteklemek üzere bir danışma kurulu kurulması kararlaştırıldı.
Sıfır atık girişimleri, sürdürülebilir tüketim ve üretim alışkanlıklarının teşviki amacıyla BM çatısı altında ele alınmaya devam ediyor.